Norge og atomvåpen: Norsk basepolitikk fra Gerhardsen til i dag

401 Views

  • Start : 2019/10/24 18:00
  • End : 2019/10/24 20:00

På FN-dagen inviterer Nei til Atomvåpen, i samarbeid med journalist og filmskaper Erling Borgen og Sosialistisk Ungdom, til dokumentarvisning og panelsamtale om norsk base- og atomvåpenpolitikk.

Erling Borgens nye dokumentarserien ”Einar – Hele historien” på NRK tar for seg Einar Gerhardsens personlige og politiske liv, inkludert hittil helt ufortalte historier. I perioden etter andre verdenskrig kombinerte Norge NATO-medlemskapet med en selvstendig politisk linje på atomvåpenspørsmålet: det skulle ikke åpnes for atomvåpen eller fremmede militære krefter på norsk jord i fredstid.

I dag ser norsk forsvarspolitikk annerledes ut. Stadig flere  amerikanske soldater stasjoneres på norsk jord og amerikanske fartøy patruljerer norskekysten – nærmest på grensa til de russiske atomstyrkene på Kolahalvøya. Norge gjør seg i økende grad avhengig av USA og NATO for sitt forsvar og den norske regjeringen fremholder Norges NATO-medlemskap som hovedargument for at det ikke er mulig å signere FNs atomvåpenforbud.

Hvordan har den norske forsvarspolitiske linja endret seg siden Gerhardsens tid? Hvor står vi i dag? Hva er konsekvensene av økt amerikansk tilstedeværelse? Hvordan påvirker dette Norges forhold til Russland?

Dette er tema for kveldens panelsamtale som tidligere NRK-journalist Bitte Vatvedt vil lede oss gjennom. Først vil Erling Borgen og historiker Kjetil Skogrand ha en samtale om dokumentarserien og hvordan norsk atomvåpen- og basepolitikk har utviklet seg. Deretter vil de gi stafettpinnen videre til ungdomspolitikerne som vil diskutere ungdommens rolle og engasjement for dette tema, samt veien videre for norsk base- og atomvåpenpolitikk.

Deltakere:

Journalist og filmskaper Erling Borgen

Historiker Kjetil Skogrand

Leder i Sosialistisk Ungdom Andreas Sjalg Unneland

Leder i Senterungdommen Ada Arnstad

Sentralstyremedlem i AUF Hoda Imad

Sentralstyremedlem i Unge Høyre Amalie Gunnufsen

Sentralstyremedlem i KrFU Hadle Rasmus Bjuland

Vi gleder oss til en spennende kveld!

 

Sted: Vega Scene, Hausmanns gate 28, 0182 Oslo

Lenke til Facebook-arrangementet

Kontakt

SoCentral, Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo

97751803

Post@neitilatomvapen.org

Org. nr: 971527676

Nyhetsbrev

Nei til Atomvåpen

Nei til Atomvåpen (NTA) har disse overordnede formålene: å hindre utvikling, prøving, produksjon, utplassering, spredning og bruk av atomvåpen, å ødelegge alle atomvåpen gjennom internasjonal kontrollert atomnedrustning, å avvikle atomkraftanlegg og hindre at nye atomkraftanlegg bygges.