Hiroshimamarkeringen 2020

195 Views

Aldri mer Hiroshima

6. august 1945 slapp et amerikansk fly en atombombe over den japanske byen Hiroshima. Eksplosjonen ødela 90 prosent av byen og drepte umiddelbart 80 000 mennesker. Helsepersonell kunne gjøre lite, eller ingenting, for å hjelpe. Tre dager senere ble en atombombe sluppet over Nagasaki. 40 000 mennesker døde. Etter bombeangrepene har titusener omkommet av sykdommer relatert til stråling og andre skader fra bombeangrepene, og vi vet enda ikke den totale effekten av disse på fremtidige generasjoner. 

I dag er faren for at atomvåpen blir brukt, tilsiktet eller ved et uhell, større enn på lenge. Atomvåpenstatene ruster opp og moderniserer sine arsenaler, internasjonale kontrollavtaler faller og spenningen øker. Det er imidlertid én god nyhet: vi kan endre denne situasjonen! Atomvåpen er en menneskeskapt trussel. Ved reell nedrustning og avskaffelse kan mennesker også eliminere denne trusselen. Norge kan bidra gjennom å stigmatisere atomvåpen og støtte FNs atomvåpenforbud. Derfor må vi sammen si klart og tydelig i fra til våre folkevalgte at atomvåpen er uakseptable, illegitime og bør forbys! 

3. – 9. august 2020 markerer Nei til Atomvåpen at det er 75 år siden atombombene ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki. Markeringen vil minnes ofrene etter atombombene i 1945 og rette fokus mot atomvåpenets katastrofale humanitære konsekvenser. 

Nei til Atomvåpen inviterer samarbeidspartnere, lokallag, norske bibliotek og andre institusjoner og organisasjoner til en landsomfattende markering 3. – 9. august 2020.

Ønsker du eller din organisasjon å bidra? Her er noen måter: 

Lanternemarkering

Tōrō -nagashi er en japansk tradisjon der man skriver fredsbudskap på papirlanterner og setter de ut på vann. Hver sommer gjennomføres ritualet langs elvene i Hiroshima og Nagasaki for å minnes ofrene etter atombombene. Vi oppfordrer alle til å tenne et lys for Hiroshima og Nagasaki og dele dette på sosiale medier for å skape oppmerksomhet om saken under hastaggene #AldrimerHiroshima og #NeitilAtomvåpen

Vil du gjennomføre en lanterneserimoni der du bor? Send oss en e-post – vi sender deg gjerne noen i posten. 

Temauke

Nei til Atomvåpen ønsker å tilrettelegge for at biblioteker, aktivitetsskoler og andre aktører i hele Norge kan bidra til årets Hiroshimamarkering. Vi tilbyr forslag til opplegg i og både digitalt og fysisk materiell skreddersydd til markeringen.

Konsert

Den 6. august vil Nei til Atomvåpen, i samarbeid med Oslo kommune og flere freds-, miljø- og fagorganisasjoner, arrangere en støttekonsert for å markere Hiroshimadagen.   

Send en epost til ada@neitilatomvapen.no dersom du ønsker å delta i markeringen eller ønsker mer informasjon og materiale.      

Disse bibliotekene gjennomfører Hiroshimamarkering:

Skiptvet bibliotek

Folldal bibliotek

Ringerike bibliotek

Årdal bibliotek

Sogndal bibliotek, avd. Balestrand

Sandefjord bibliotek

Samnanger bibliotek

Universitetsbiblioteket ved Oslo Met

Universitetsbiblioteket i Sørøst Norge

NTNU Universitetsbibliotek

Follo bibliotek, avd. Ski

Arendal bibliotek

Trondheim folkebibliotek

Ås bibliotek

Nordkapp bibliotek

Karlsøy folkebibliotek

Hamarøy bibliotek

Kristiansand folkebibliotek

Beiarn folkebibliotek

Meløy bibliotek

Nordby bibliotek

Bindal folkebibliotek

Landås bibliotek

Dyrøy bibliotek

Stange bibliotek

Harstad bibliotek

Nord-Odal bibliotek

Deichman Bjørvika

Deichman Holmlia

Deichman Røa Deichman

Lambertseter Deichman

Stovner Deichman

Furuset Deichman

Bjerke Deichman

Opsahl Deichman

Bøler Deichman

Lillesand folkebibliotek

Skien bibliotek

Universitetsbiblioteket i Stavanger Gamvik bibliotek

Kontakt

SoCentral, Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo

97751803

Post@neitilatomvapen.org

Org. nr: 971527676

Nyhetsbrev

Nei til Atomvåpen

Nei til Atomvåpen (NTA) har disse overordnede formålene: å hindre utvikling, prøving, produksjon, utplassering, spredning og bruk av atomvåpen, å ødelegge alle atomvåpen gjennom internasjonal kontrollert atomnedrustning, å avvikle atomkraftanlegg og hindre at nye atomkraftanlegg bygges.